Spanje/Portugal voorjaar 2016De foto's zijn aanklikbaar voor een groter formaat.Vrijdag 29 april

 Camping De Sologne Vanmorgen om kwart over zeven vertrokken. Rond half tien rijden we onder Breda de grens over naar Antwerpen, zo nu en dan al file en bij Antwerpen wordt het even droog. Wat verder, in de buurt van
St. Niklaas, gaan we rond 11 uur op een parkeerplaats even een kop koffie drinken met een heerlijke notenkoek die we onderweg gekocht hebben.
Wij vervolgen onze weg door België richting Kortrijk en voorbij Kortrijk staan we weer een aantal kilometers in de file. Om half een zijn we eindelijk de grens over. Bij Lille de tolweg op en voorbij Parijs wordt het eindelijk droog en breekt de zon door. We genieten onderweg van de prachtige gele koolzaadvelden en seringen die hier al volop in de bloei staan.
We rijden verder tot ongeveer 25 km voorbij Orléans en overnachten op Camping De Sologne in Salbris
(we betalen hier € 17,40 incl. warm water en douche). Een keurige en rustige camping, met eenvoudig maar schoon sanitair, gelegen aan een wat melkachtig meertje op loopafstand van het centrum van het plaatsje. Rond half zes zijn we op de camping, zetten de tent op en maken de van huis meegebrachte soep warm terwijl we nog lekker in de zon zitten bij 16 graden
 Maretakken Tegen zeven uur uur gaan we nog even aan de wandel en vinden de resterende twee (nieuwe) geocaches in dit plaatsje die we nog niet hadden, we zien onderweg weer bloeiende seringen en hyacinten, ook zien we veel maretakken.
Tegen half negen zijn we terug op de camping, hebben toch nog bijna 6 km gelopen en zitten een nog even lekker voor de tent en zien nog 3 vleermuizen boven onze tent vliegen. Maar een uurtje later houden we het voor gezien en duiken we de tent in.
Gps N 47 25.822 E 002 03.275 www.campingdesologne.fr
Vandaag gereden: 745 km.Zaterdag 30 april

Vanmorgen bij het opstaan is het droog en bewolkt. We ontbijten, ruimen de tent op en verlaten om 7.45 uur de camping bij een temperatuur van 6 graden. Op de camping vroeg vanmorgen iemand mij al of ik van dat kleine tentje was na mijn bevestiging volgde meteen de vraag of we het dan niet koud gehad hadden. Ik denk dat het in zo’n grote caravan ’s nachts ook niet heel warm is mits je geen kachel aan hebt natuurlijk. Wij waren vannacht weer de enigen met een tent.
We vervolgen onze weg richting Limoges en doen onderweg een boodschap zoals lekker vers Frans brood en wat wijn. We zijn net weer een half uurtje op weg als het weer begint te regenen. We hebben afwisselend zon en (soms hevige) regenbuien onderweg. Zo’n 70 km voor bij Limoges verlaten we de snelweg om via de kleinere wegen. Ondeweg op een parkeerplaats eten we tussen de buiten door even brood.


We rijden dan verder richting Sarlat-la-Canéda en rijden de D703 langs de Dordogne, een mooi route langs leuke plekjes en mooie uitzichten. We blijven de route langs de Dordogne rijden, lans Beynac-et-Gazenac tot aan Bergerac, daar gaan we weer wat naar het zuiden. Het weer blijft wisselend zon en regen en deze rit heeft al met al meer tijd in beslag genomen dan we verwacht hadden, maar ja we hebben tenslotte vakantie en we waren nog niet eerder in de Dordogne geweest. Langs de Dordogne was het de ene camping na de andere, maar nu we er een willen hebben zien we er geen meer. In het campingboek staat ook niets in de buurt en we vinden er tenslotte een via tomtom, POI’s in de buurt. De dichtstbijzijnde camping ligt op 17 km naar het zuidoosten, die gaan we maar proberen.
We rijden vandaag veel tussen de wijngaarden door, zo ook in deze omgeving. Een ruim opgezette camping waar slechts een aantal campers en twee caravans staan. We mogen een mooi beschut plekje uitzoeken zodat we niet te veel last hebben van de koude wind want de temperatuur is vandaag niet boven de 10 graden uitgekomen.
We komen terecht op Camping Chateau Eymet in Eymet en dat komt mooi uit voor morgenochtend, we kunnen dan zo de D933 weer oppakken zuidwaarts richting Marmande en verder richting Pau en verder. We vinden een mooi plekje aan de rivier, zetten de tent op en gaan eten maken. We kijken uit op een kerk met daarnaast de pittoreske bastide van Eymet. De camping ligt tussen het oude kasteel en de rivier de Dropt.  Camping Chateau Eymet in Eymet

Als we net het eten op hebben komt de vriendelijke campingbaas langs om ons in te schrijven en we betalen gelijk, slechts 10 euro inclusief douche, warm water én wifi. We worden gewaarschuwd dat het douchewater erg warm is omdat de douches open zijn van boven en het water daardoor snel afkoelt, het is immers een zomercamping..., de camping is door het vele slechte weer pas 10 dagen geopend. Het toiletgebouw blijkt inderdaad een heel stuk open van boven, tot aan het dak.
 Beverrat
Na dit gesprek gaan we nog even aan de wandel, het plaatsje bekijken. We proberen hier de multi (geocache) te vinden maar we komen niet goed uit en zullen wel iets verkeerd gedaan hebben. We zien onderweg nog wel een beverrat in het veld langs de rivier.
Rond 8 uur zijn we terug op de camping en gaan we eerst aan de koffie…
Ook hier blijven we de enige tent.
GPS: N 44 40.133 E 000 23.691Zondag 1 mei

 Lunchplekje onderweg Het viel niet mee om uit bed te komen vanmorgen wetende dat het koud is, maar (hoge) nood breekt wet. Eenmaal in de kleren valt het ook wel weer mee. We hebben een strak blauwe lucht, de zon schijnt en het is al 3 graden. We ontbijten dus lekker in de zon en pakken daarna de boel weer in. Om 8.15 uur vertrekken we weer van deze camping. We rijden via binnenwegen en langs wijnvelden naar Marmande en pakken daar de snelweg A62 en vervolgens A65 naar Pau. Verder via Orloron-Ste-Marie naar de Pyreneeën.
In de verte zien we de bergen al met de besneeuwde toppen tegen een blauwe lucht, dat blijft altijd een prachtig gezicht. We willen over de Col de Somport rijden maar voor we het in de gaten hebben rijden we de tunnel al in.
Als we de tunnel uitkomen rijden we direct naar het plaatsje Canfranc-Estación om daar het oude station te bekijken en er twee caches te doen. De multi viel wat tegen, het was een mooie wandeling, van geen 2 maar 5 km en 120 meter stijging, wel met een uitzicht op het station, maar we hadden het anders en mooier verwacht en wat meer verlaten. Het ligt meer in een wintersportdorpje dan in de verlatenheid. Tegenover het oude stationsgebouw is nog een gebouwtje dat wel in gebruik is en daar is ook nog een spoor in gebruik.


 Tunnel onder de Col de Somport  Uitzicht op het oude stationsgebouw in Canfranc-Estación  Detail stationsgebouw   Het oude stationsgebouw in Canfranc-EstaciónNadat we alles bekeken hebben rijden we toch nog even de Col de Somport op. Het is er vandaag mooi weer voor, helder en zonnig weer. Maar ook dit is niet zo spectaculair, als we over de top zijn keren we om en rijden weer terug, Spanje in.
Het is al tegen vijven en we moeten ook nog een camping zoeken. In het campingboek staat een camping voorbij Jaca en daar willen we heen. Als we er aan komen blijkt het nog dezelfde geprivatiseerde camping te zijn als twee jaar geleden, toen stonden we hier ook.
Ik herken de bar waar ik binnen geweest ben om het te vragen. Dan maar in onze oude reisverslagen kijken wat toen het alternatief geworden is. Een camping boven Jaca, niets bijzonders maar wel heel rustig en nu zelfs nog rustiger dan toen. Een tent en een camper en enkele mensen in de huisjes die verhuurd worden. Ook nu is er niemand te zien bij de ingang en we lopen maar meteen door naar de bar op de camping. Ook daar is niemand te zien, dus dan maar roepen, hóla! En.. ja hoor daar komt iemand met het hoofd om de deur, dezelfde rap pratende Spanjaard met oorbel en tattoo als twee jaar geleden, een barman die zo uit een film kan zijn weggelopen…Pirates of the Carabbean. We verstaan elkaar nog steeds niet, maar begrijpen elkaar wel gelukkig.
We betalen hier 15 euro incl. douche en warm water. We proberen een plekje te vinden met zo lang mogelijk zon en zo weinig mogelijk wind. Om half tien wordt het ons te koud buiten. De verwachting voor vannacht is -4 dus we nemen zo nog een warme douche en duiken dan de tent in.
GPS: N 42 33.478 W 000 33.171 Camping Ain


 Col de Somport  Uitzicht vanf de Col de Somport  Camping Ain bij Jacca
Maandag 2 mei

Als we vanmorgen wakker worden blijkt het nog kouder te zijn geweest dan gisteren. Het is om 7 uur nog -1,5 gr. We hebben ons heel snel aangekleed en gaan wassen. Terwijl ik sta te genieten van een lekker warme douche blijkt Herman de tent al opgeruimd te hebben en gaan we lekker in de zon ontbijten bij 1 gr. C.
Dat klinkt heel koud, maar in de zon was het met een vest aan nog best lekker. Een Spaanse buurman uit een van de huisjes dacht daar heel anders over, hij kwam in bijna een skiuitrusting naar buiten met de handschoenen aan. Uitzicht vanaf Artiede
Als wij na ons ontbijt weg willen blijkt onze ‘druppel’ voor de poort het niet goed te doen en wil de poort niet open en het was toch al 8 uur geweest (campingrust van 11-8). Terug naar de bar maar die nog niet open en er was niemand te zien. Uiteindelijk na lang proberen hebben we aan de buitenkant van de poort een knopje gevonden waarmee we contact konden krijgen met iemand van de camping. Nadat we ons probleem voorgelegd hebben werd de poort vanaf afstand geopend en konden we eindelijk vertrekken, om 8.45 uur. We rijden de weg terug naar Jaca en vinden onderweg nog een cache, die we twee jaar geleden niet vinden konden. Als we van Jaca richting Pamplona rijden zien we langs de weg al veel wandelaars lopen die de route naar Santiago de Compostella lopen, we hebben er toch wel zo’n 14 geteld. We slaan af naar het dorpje Artiede om daar een cache te doen. Die we helaas niet kunnen vinden maar het is wel een leuk, stil dorp om even rond te lopen.

 Een van de vele gieren die we onderweg gezien hebben
We hebben de navigatie ingesteld op Pamplona zonder snelwegen, maar we rijden een heel andere route dan verwacht, maar wel heel mooi. Bij Sigiüés nemen we de A137 richting Burgui, maar slaan af naar de NA 2200 en rijden via Castillo-Nuevo en Bigüézal naar Lumbier. Niet de route die we eigenlijk voor ogen hadden, maar het was er erg mooi. Eerst door een kloof leek het wel, dan klimmen en voorbij Castillo-Nuevo over een soort hoogvlakte. Een route waarbij we niemand tegenkwamen en ook de 10 km tussen de dorpen zelfs geen huis gezien hebben. We vervolgen onze weg naar Pamplona over B-wegen, maar als het laatste deel parallel loopt aan de snelweg, nemen we dan toch ook maar de snelweg om in Pamplona boodschappen te doen. Waar we niet op gerekend hebben is dat het er erg druk is en dat er veel grote zaken zijn, dat kost dus ook veel tijd.

We willen eigenlijk richting San Sebastian maar het is hier overal druk en vol vergeleken met waar we vandaan komen en we willen toch de stilte en de rust weer opzoeken dus we keren om.
We verleggen onze koers richting Burgos en zoeken onderweg een camping. Deze route brengt ons door de Sierra de Urbasa, ook erg mooi. We willen niet in de stad Logrono op een camping dus we rijden verder en gaan voorbij Navarrete op Camping Navarrete.
Het leek eerst helemaal niets, een volle camping, hutjemutje naast elkaar. Doorrijden naar de camping bij Burgos hebben we ook geen zin meer in en we gaan dan toch maar op deze camping. Het valt reuze mee, we mogen op het smalle strookje schaduw staan, het tentenveld, maar ook op het veld achter de huisjes. Daar blijkt nog een heel veld te zijn waar slechts 3 caravans staan en we kiezen daar een mooie plek in de zon helemaal aan het eind van de camping, rustig met uitzicht op een veld, wijngaarden en de heuvels. Op het veld worden `s avonds paarden neergezet, ook leuk om naar te kijken. We betalen hier 17 euro inclusief douche, warm water, elektrisch én wifi. Dit laatste helaas alleen in de omgeving van de receptie en niet achteraan op de camping.
Verder dus een nette camping met voldoende, nieuw en schoon sanitair.
Na het eten blijven we lekker voor de tent zitten genieten van de zon, we hebben vandaag al wel genoeg gewandeld tussendoor. Het is vandaag mooi weer geworden en aan het eind van de middag wordt het zowaar nog 22 graden.
GPS: N 42 24.898 W 002 33.165


    Camping Navarrete  Putter
Dinsdag 3 mei
 Uitzicht vanaf Navarrete
Was het gistermorgen bij het ontbijt 1 gr. C geen wind en zon, vanmorgen was het 7,5 gr. C. maar wel veel kouder door de harde wind.
We vertrekken van de camping maar gaan eerst nog even het plaatsje in om het te bekijken en de cache te vinden die er ligt. We komen daardoor op een mooi uitzichtpunt en bij het verlaten van het plaatsje zien we weer wandelaars die het schelpenpad volgen bijna in file lopen. Er zijn wel ontzettend veel wandelaars, het lijkt wel de wandelvierdaagse.
We pakken niet de weg rechtstreeks naar Burgos, maar gaan via Nájera, weg LR113 verder door een prachtige omgeving via Anguiano, Canales,en Riocavado de la Sierra, maar de weg die we dan willen volgens blijkt afgesloten dus we gaan wat zuidelijker via Barbadillo naar Burgos.

 Anguiano, waar we de cache Barrio de Cuevas niet konden vinden  Anguiano, waar we de cache Barrio de Cuevas niet konden vinden

We hebben onderweg nog een uitstapje gemaakt naar Monasterio de Valvanera. We blijken hier de enige bezoekers te zijn.
Als we daar wat staan rond te kijken, komt er een krom gebogen man in habijt naar ons toe geschuifeld en die begint in het Spaans te brabbelen. Daar begrepen wij natuurlijk niets van, dat jaartje Spaans dat ik ooit gedaan heb draagt daar ook niets meer toe bij. Engels sprak de man niet, alleen maar Spaans. Wat we er wel uit op konden maken was dat we de kerk wel mochten bezoeken en hij maakte de deur voor ons open, wees ons aan waar we naar boven konden om daar te kijken.
Als wij weer beneden komen blijkt de man te zijn verdwenen. We kijken nog even rond en gaan dan weer naar buiten, waar het in de zon toch warmer in dan binnen in de kerk. We lopen er nog wat rond en ineens is daar die man weer. Hij probeert ons weer wat te vertellen en wijst ons waar we kunnen eten. Het lijkt ons dat er een soort restaurant bij is, maar wij willen hier niet eten en proberen toch afscheid te nemen van de man, wat niet mee valt.
Als we eindelijk een beetje uit zijn buurt zijn gaan we snel naar de auto en stappen in. Als we wegrijden zwaaien we nog een keer vriendelijk. Pffhh…, die man wist niet van ophouden in al zijn vriendelijkheid.


 Monasterio de Valvanera Onze 'gids' bij Monasterio de Valvanera  CitroenvlindersWe rijden de mooie weg terug naar beneden en pakken daar onze route weer op. Een poosje later komen we langs mooie picknickplekken en inmiddels is het al lunchtijd dus we stoppen op zo’n mooie plek. Het is een grasveld met picknicktafels aan het riviertje Rio Najerilla en er is een barbecue aanwezig met een schuilhut, het lijkt Scandinavië wel. Een prachtige plek en niemand te zien, we komen hier zo wie zo bijna geen mens tegen langs deze weg. N42 10.865 W 002 52.320. We komen door Canales een erg mooi dorpje.  Camping Fuentes Blancas
Via Barbadillo rijden we door naar Burgos om daar eerst boodschappen te doen en daarna de camping op te zoeken. We willen morgenochtend Burgos bekijken, maar als we hier in deze drukte rijden hebben we al onze twijfels of we dat wel moeten gaan doen. Camping Fuentes Blancas op 3 km van de stad, een keurige camping met net sanitair en genummerde plekken en héél veel Nederlanders!
We zoeken een plekje, zetten de tent op en maken eten. Als we na de afwas net lekker rustig zitten komen er verschillende mensen langs met de vraag "is dat een De Waard tent" en "hoe heet deze tent", weer anderen zeiden "hé, geocachers!?".
Als het kouder wordt druipen ze af naar hun campers om binnen te gaan zitten. Het was toch een mooie dag vandaag met aan het eind van de dag 20 gr. Maar wel een frisse wind.
GPS: N 42 20.496 W 003 39.278Woensdag 4 mei
 Nachtvorst
Als we vanmorgen opstaan blijkt het weer te hebben gevroren, we moeten de autoruit krabben. Vanmorgen zijn we niet zo vroeg als anders, we vertrekken pas om 8.30 uur van de camping.
We gaan eerst Burgos in, we willen de kathedraal bezoeken, die erg mooi schijnt te zijn. Nou, daar is niets aan gelogen, het is inderdaad een schitterend bouwwerk. Wat een pracht en praal, maar het zijn ook geweldige kunstwerken! We vonden het echt wel de moeite waard en dat terwijl we nog getwijfeld hebben of we het wel zouden doen, die stad in… Gelukkig is deze stad minder druk dan je zou verwachten en we hebben er lekker wat rondgewandeld totdat de kathedraal open ging om 9.30 uur. Voor we de stad uitgaan eerst nog even boodschappen doen voor 2 dagen, we weten niet zeker of er morgen, op Hemelvaartsdag, wel winkels open zijn.


 Stadspoort Burgos  Boulevard Burgos  Kathedraal van Burgos  Kathedraal van Burgos Deurklink Kathedraal van Burgos


 Detail Kathedraal van Burgos  Stempelkaart van een pelgrimganger     Detail Kathedraal van Burgos


 Leuk beeld in Burgos  Leuk beeld in Burgos


Daarna de stad uit en een rustig plekje zoeken om te eten, het is inmiddels al twee uur. We eten op een plekje met mooi uitzicht en zitten er een tijdje lekker in de zon. Daarna verder richting Leon.
We willen bij Leon op Camping Leon, maar als we daar aankomen blijkt deze nog gesloten te zijn tot 1 juni. Jammer hij zag er wel leuk uit. We zijn even bezig met het zoeken van een andere camping. Er zijn er wel een paar, maar of ze zijn niet open of ze zijn opgeheven. Geen van de gevonden campings ligt echt in onze richting en we laten de keus dan maar vallen op Camping Rio Luna in Sena de Luna.
De camping zou vanaf 1 mei open zijn en we worden hier niet teleurgesteld. Wat een prachtplek hebben we hier, er zijn drie velden en we staan er vanavond samen met 1 caravan en 2 campers.
Eenvoudig maar schoon sanitair en zelfs gewoon drinkwater, bronwater en dus geen chloorsmaak.
We zetten de tent op en genieten een tijdje van de rust en gaan daarna eten maken. Na het eten wandelen we nog even naar het dorp Sena de Luna, een klein dorp waar veel huizen onbewoond lijken te zijn. Daarna lekker bij de tent zitten reisverslag bijwerken en lezen.
Het was weer een mooie dag.
GPS: N 42 55.330 W 005 57.685 Straatje in Sena de Luna  Straatje in Sena de Luna


 Camping Rio Luna in Sena de Luna  Camping Rio Luna in Sena de Luna  Camping Rio Luna in Sena de Luna
Donderdag 5 mei
Waterval
Het is vanmorgen wat bewolkt maar de zon komt er toch een tijdje door. Om 8.30 uur zijn we weer op pad gegaan en als ik om 9 uur op de thermometer kijk is het al 7 graden. We gaan eerst in het nabij gelegen dorpje Rabanal de Luna een cache zoeken, maar die blijkt verdwenen te zijn, hij is al een jaar niet meer gevonden.
We rijden hier nog een beetje in de bergen en zien op veel toppen nog sneeuw liggen. Vanaf de Rabanal de Luna rijden we de weg verder naar Villablino ondeweg slaan we nog even af naar Lumajo omdat daar een mooi uitzicht zou zijn, het was wel mooi, maar om daar nu een paar km voor te rijden, nee zo mooi was het ook weer niet. Het was wel een leuk oud dorpje en onderweg zagen we nog een mooi watervalletje. We vervolgen onze weg naar Ponferrada. Vandaar gaan we naar Las Médulas.

Las Médulas, bij de stad Ponferrada, was de belangrijkste goudmijn in het Romeinse Rijk. Het spectaculaire landschap van Las Médulas is het gevolg van de Ruina Montium, een Romeinse mijntechniek. De Romeinen ontwikkelden een bijzondere techniek om het goud te kunnen delven: Ruina Montium. Er werden tunnels gegraven in de heuvels, waar enorme hoeveelheden water in werden geleid. De druk van het water in de gangen verpulverde de omringende gesteenten, en het gruis mét het goud werd opgevangen en langs vettige wol of dichte struiken geleid, waar het goud aan bleef hangen. Hele heuvels werden hierdoor afgebroken. En men denkt dat er minstens een 100 miljoen kubieke meter grond is verzet. (Bron: www.geologienederland.nl)


 Las Médulas  Las Médulas  Las Médulas  Las Médulas


 Las Médulas  Las Médulas  Las Médulas  Las MédulasWe hebben er vanmiddag heerlijk in alle rust rondgewandeld bij Las Médulas, een bijzonder gebied, er stonden ook veel heel oude bomen, tamme kastanjes. We vonden het er erg mooi en zeer de moeite waard, het deed ons denken aan Bryce Canyon in Amerika. Als we weer weggaan is het al tegen half vijf en het wordt langzamerhand weer tijd om een camping te zoeken.
We zoeken er een op in onze map, Camping San Fiz do Seo bij Trabadelo. We checken voor de zekerheid via internet of hij al geopend is en dat is hij vanaf 1 mei, dus daar gaan we heen.
Als we er aankomen blijkt de camping toch niet geopend te zijn, maar er staat wel een telefoonnummer op de deur. We hebben eerst wat rondgekeken en al gezien dat er in het toiletgebouw geen stroom en geen water is, maar er is verderop wel een kraantje waar helder water uitkomt en we staan hier aan een riviertje, verder hebben we nog 2 flessen drinkwater in de auto, dus water genoeg.  De gesloten Camping San Fiz do Seo bij Trabadelo  De gesloten Camping San Fiz do Seo bij Trabadelo
We besluiten te bellen en te vragen of we hier 1 nacht mogen blijven staan met de tent. Het wordt een moeizaam telefoongesprek aangezien de man die ik aan de lijn krijg alleen Spaans en een beetje Frans spreekt, met Engels en Duits bereik ik niets. Dus werd het een gesprek in, van beide kanten, wat gebrekkig Frans waarbij ik begreep dat we er voor een nacht mochten staan en omdat er geen stroom en water was we niets hoefden te betalen. We hebben de hele camping dus voor ons alleen en voor niets. Heerlijk rustig!
We zetten de tent op, maken eten en spoelen de pannen en borden eerst af in de rivier voordat we de boel in het gemaakte warme sopje leggen. We blijven lekker bij de tent zitten, dit verslag bijwerken en lezen.
GPS: N 42 38.887 W 006 54.103


Vrijdag 6 mei

We vertrekken pas om 9 uur en in de regen. We zijn van plan om vandaag naar Santiago de Compostela te rijden. Als we op weg zijn zien we een bordje naar een bezienswaardigheid Ancares, maar zoals veelal in Spanje wordt er geen afstand bij vermeld. We rijden over een bergweggetje wel zo’n 30 km en dan komen we op een kruising en staat er niets meer aangegeven. We zijn rechtdoor gereden maar dat was waarschijnlijk niet de juiste richting want we hebben niets gevonden.
Het gebied blijkt zo te heten en het bezienswaardige waren de typische ronde huisjes met rieten daken. Wel die hebben we dus gemist, het was wel een mooie en rustige weg, waarbij we 1 auto en 1 man met koeien tegengekomen zijn. De terugweg ging iets sneller doordat we een andere route genomen hebben.
 Camping As Cancelas
Via binnenwegen doorgereden naar Lugo en daar boodschappen gedaan en toen verder naar Santiago de Compostelo. Daar aangekomen rijden we direct naar de camping, die slechts 2 km van het centrum af ligt. We vinden een plek op de redelijk drukke camping As Cancelas. Het staat er vol met campers en een enkele caravan en afgezien van onze tent staat er weer een bus met tenten op het dak. Zo’n bus die we vroeger vaker tegenkwamen als het ‘rollende hotel’.
We vinden nog een ruimte plek voor de tent iaan het eind van een 'straatje', zodat er hooguit nog een kleine tent naast zou kunnen komen te staan, wat erg onwaarschijnlijk is. We zetten de tent op zodat hij kan drogen en omdat het nog vroeg is gaan we eerst lopend de stad in. We kunnen met de bus die vlak bij de camping stopt, maar het is maar 2 km dus we lopen wel even.


We gaan uiteraard eerst naar de kathedraal van Santiago om die te bekijken. Het is nogal een complex en we hebben al drie kanten gehad voor we aan de juiste kant staan waar we naar binnen kunnen, de hoofdingang van de kathedraal is aan het Plaza del Orbradoiro.
Een probleempje, er mogen geen rugzakken mee naar binnen en aangezien we die wel bij ons hebben waarvan één met waardevolle spullen, willen we die niet in het voorportaal laten liggen zoals sommige mensen wel doen. Het wordt dus om beurten de kathedraal in. Als ik binnen ben zie ik dat in een soort van zijkapel een dienst gehouden wordt voor Jappanners (?). Iets verderop kan ik een smal trapje op en kom ik terecht achter het altaar, een plek die de bedevaarders vroeger gebruikten om het beeld van St.-Jakobus aan te raken of te zoenen nadat ze eindelijk hun reis voltooid hadden. Ik daal af via de trap aan de andere kant om de graftombe onder het altaar te bezoeken, waarvan wordt gezegd dat het een zilveren urn bevat met het stoffelijk overschot van St.-Jakobus.

 Kathedraal in de steigers   Alles glimt binnen  Doorkijkje vanuit een zijstraatje Afgezien van het bijzondere altaar, is hij van binnen toch minder indrukwekkend dan de kathedraal van Burgos, hoewel het middenschip met het altaar wel echt héél bijzonder is! Als ik buiten sta te wachten op Herman breekt er een bui los, een ware wolkbreuk waar geen einde aan lijkt te komen.
We hadden in een rugzak de regenjassen meegenomen en die hebben we uiteindelijk dan toch maar aangedaan om droog verder te kunnen lopen. We zoeken een restaurantje op om wat te eten tijdens de bui en daarna lopen nog wat rond om uiteindelijk terug te lopen naar de camping.

Als het dan weer harder begint te regenen en we aan het einde van onze route nog een stuk omhoog moeten lopen, pakken we onderweg toch de bus maar om sneller bij de camping te komen voor het helemaal donker is. We hebben toch al zo’n 11 km gelopen. We betalen op deze camping € 21.20 voor 1 nacht inclusief een lauwe douche.
GPS: N 42 53.405 W 008 31.425


 Wolkbreuk   Binnentuin van de universiteit van Santiago Toepasselijk kunstwerk
Zaterdag 7 mei

 Beelden op Monte do Gozo  Monument op Monte do Gozo  Tegen 9 uur vertrokken van deze schone en nu al drukke camping, er zal hier in het hoogseizoen helemaal geen plek zijn als je wat laat aankomt.
De supermarkt is nog gesloten en we rijden dus eerst maar naar Monte do Gozo en zien het monument waar de wandelaar van de Camino de Santiago een stempelpost hebben en kunnen overnachten alvorens ze afdalen voor de laatste 6 km naar de kathedraal in het oude centrum van de stad. Er is ook een speciale camping, maar die blijkt gesloten te zijn. Die is waarschijnlijk alleen in het hoogseizoen geopend. Het is nu laagseizoen en nu al lopen er vele tientallen wandelaar naar het centrum. Waar je hier ook lang de route komt, zie je wandelaars lopen soms in een rij achter elkaar aan.

Wij vinden het nu wel genoeg en rijden weer via de kleine binnenwegen richting Noia. In San Xusto bekijken we het kerkje en vinden er een cache op een mooi plekje. De kerk is niet te bezichtigen omdat er net een rouw(?)-dienst begint. We zien een man in de klokkentoren de klok luiden. De cache bracht ons weer op een bijzonder plekje.


 Bij kerkje in San Xusto  Bij kerkje in San Xusto  Kerkje in San XustoOnderweg zien we veel eucalyptusbomen en je ruikt het ook hier. Noia is ook een aardig plaatsje maar we rijden verder naar de kust. We hadden eigenlijk hier een heel stuk van de kustweg willen zien, maar aangezien het nog steeds regent en het erg dicht zit, gaan we niet veel verder dan Muros aan zee. We hebben net onderweg even gegeten als het weer harder gaat regenen.
In Lariño vinden we de cache bij de vuurtoren in de stromende regen. De bergen zijn hier geel van de bloeiende bremstruiken. We zien hier mooie strandjes zo langs de kust.


 Vuurtoren bij Lariño  Kust bij Lariño  Kust bij Lariño


Omdat het weer zo slecht blijft rijden we maar door naar het zuiden en zoeken een camping. De eerstvolgende camping die we vinden is net over de grens in Portugal.
Camping Convivio bij Candemil. Als we hier aankomen en zeggen dat we er graag willen overnachten en met de tent zijn, zegt de eigenaar dat we de blokhut wel mogen gebruiken voor de prijs van de overnachting met de tent. Dit is wel een erg aantrekkelijk aanbod, we kiezen voor de blokhut en daar we achteraf ook heel blij om. Het heeft deze avond weer gehoosd, het leek wel weer een lang wolkbreuk.
We hebben een blokhut met een stapelbed, 2-persoon onder en een 1-persoons boven, een eettafel met 3 stoelen, een aanrecht met kooktoestel, een klein koelkastje én een kacheltje. Alleen voor het toilet en de douche moeten we eruit. Een mooie kleine camping mét wifi en zwembad waar het met mooi weer goed vertoeven zal zijn.
GPS: N 41 56.617 W 008 41.617


   Espigueiros, oude graanschuren van graniet en hout  Onze blokhut van binnenZondag 8 mei

Ook deze dag begint weer met regen en 10 gr. Omdat ook voor vandaag weer de hele dag regen verwacht wordt blijven we nog een nachtje in de blokhut. We gaan overdag wel op pad, maar hebben dan in ieder geval
’s avonds een droge en warme plek om te zitten.
Het is vandaag zo nu en dan even droog en soms zien we ook even de zon, maar overwegend hebben we, soms zeer stevige, buien. We rijden langs de grensrivier de Rio Minhoo naar een uitzichtpunt en vinden onderweg onze eerste geocaches in Portugal.
We rijden via de grensrivier naar Moncão, daar halen we verse broodjes en nemen we een kijkje in een grote Chinese winkel. Het blijkt meer een erg grote Action winkel te zijn en we hebben het snel gezien.

We rijden door naar het Penada Gerês National Park Center.
We krijgen wat informatie over het park en rijden dan eerst terug voor de bezienswaardigheden bij Casto Laboreiro, een leuk, klein, oud dorpje. We bekijken de mooi oude stenen brug en wandelen er rond. We proberen de multi-geocache te vinden die hier ligt, maar dat lukt helaas niet. Wat ons wel opvalt in deze dorpjes is, dat er nagenoeg geen winkels zijn maar wel veel cafeetjes en restaurantjes, zo lijkt het, ook staan er veel panden leeg. De weg nog verder gereden naar een uitzichtpunt, maar daar begon het weet te hozen en daarom hebben we de lunch maar in de auto gebruikt.


  Oude brug bij Casto Laboreiro  Casto Laboreiro  Casto Laboreiro  NªSrª da Peneda het Santuário da Peneda  Detail van de kerk We keren om omdat we anders Spanje inrijden en rijden via het bezoekerscentrum verder het park in. Het is een mooie omgeving, jammer dat het weer niet meewerkt.
Onderweg bekijken we bij het dorpje NªSrª da Peneda het Santuário da Peneda (Nossa Senhor). Een bijzondere kerk met de vele trappen ervoor met huisjes met afbeeldingen erin.
Ook deze cache die hier ligt vinden we niet. We vinden er deze vakantie meer niet dan wel, zo lijkt het. De meeste mensen zijn hier niet zo precies met het inmeten van de coördinaten en ook het onderhoud aan de caches laat duidelijk te wensen over. We bekijken het dorpje Soajo en rijden dan door naar Lindoso. We bekijken er de espigueiros, dit zijn oude graanschuren van graniet en hout, die (vroeger) gebruikt werden om het graan in te bewaren. Ze hebben aan de onderkant platte ronde stenen om te voorkomen dat muizen omhoog konden klimmen. Bij deze graanschuren staat ook de ruïne van het oude en belangrijke Lindoso kasteel dat hier ooit gestaan heeft. Na alles bekeken te hebben rijden we terug naar de camping via Ponte da Barca en verder de N201 naar de camping in Candemil.
We zien hier niet zo veel roofvogels als in Spanje, daar zagen we vaak de gier en de wouw en ook veel ooievaars. Hier zien we, tot nu toe, weinig grote vogels. We zien hier wel veel meer sinasappelbomen en citroenbomen dan in Spanje. Espigueiros, oude graanschuren van graniet en hout Espigueiros, oude graanschuren van graniet en hout    Onze blokhut van buiten
Maandag 9 mei

Omdat ook vandaag de weerverwachting nog niet geweldig is, blijven we nog een nachtje in de blokhut en vertrekken we vandaag richting Porto om dan vanavond hier weer terug te keren.
We rijden via de kustweg N13 en bij Caminha aan de kust hebben we een cache gedaan. Wat opvalt hier in Portugal is dat je overal bijna als onkruid aronskelken ziet bloeien.
Bij Montedor maken we een wandeling langs zee om rotsschilderingen te zien, maar voordat we er zijn begint het alweer harder te regenen en we keren maar om. Op de terugweg krijgen we de stortbui toch over ons heen net als de Jacobspad wandelaars, op weg naar Santiago, die we hier weer tegenkomen. We rijden langs de kust verder en via Viana do Castelo en Ponte de Lima gaan we verder naar Porto.


 Roodborsttapuit  Langs de kust bij Caminha   Langs de kust bij Caminha  KneuBij het eerstvolgende tankstation over de brug Ponte de Lima moeten we van de snelweg af om ons te registreren voor deze elektronische tolweg. Het blijkt heel simpel te gaan, je rijdt door een speciale tolpoort en doet je creditcard in de automaat, je kenteken wordt dan automatisch gekoppeld aan je creditcard, je krijgt een ticket en kunt doorrijden. Bij alle volgende tolpoorten in Portugal kun je dan de ‘reeds geregistreerde’ poort nemen en kun je gewoon doorrijden. Het geeft ook hier weer een gevoel van ‘Big brother’, maar ja we laten, onbewust, al zoveel digitale sporen na.
Een tijdje later rijden we Porto binnen en we hadden op de camping al gehoord dat we als we ‘Norte Shopping’ zagen dat we dan rechtsaf moesten slaan en die rondweg moesten blijven volgen. We komen zo langs het strand, de boulevard, een fort en uiteindelijk bij de parkeerplaatsen bij het historisch centrum met uitzicht op de brug Pont Luis I. Zo hebben we onderweg al wat van Porto kunnen zien. We parkeren de auto en bezoeken eerst de Igreja de São Francisco ofwel kerk San Francisco, we moeten hier wel een kaartje kopen waarmee we vervolgens het museum, de graftombes en de kerk kunnen bezoeken.


 Boulevard van Porto  nterieur Igreja de São Francisco  Graftombes bij Igreja de São Francisco  Detail graftombeWe vinden even later ook de geocache die hier dichtbij ligt en bekijken meer mooie oude gebouwen, het mooie stationsgebouw, winkeltjes en we gaan naar de beroemde boekwinkel hier. Deze boekwinkel heeft een heel bijzonder interieur, maar om hier naar binnen te mogen moet je eerst in de rij staan om een ticket á 3 euro p.p. te kopen. Dit krijg je dan wel terug als je wat koopt, maar ik vind het altijd leuk om er gewoon even rond te neuzen. Men hoeft hier echter geen boek meer te verkopen, er komt zo al gewoon geld binnen door de kijkende bezoekers. Voor ons gaat een heel grote groep naar binnen, wij nemen genoegen met de foto’s op internet.
We vervolgen onze tocht naar een bakkerij die ook koffie verkoopt zoals je dat hier ook veel ziet. Panadria Ribeira. We nemen er een lekkere kop koffie met een broodje erbij en nemen wat koekjes mee voor ’s avonds bij de koffie. We lopen verder door mooie straatjes en kleine winkelstraatjes, komen langs grote winkelstraten en gaan in de buurt van de auto bij een restaurantje even wat eten terwijl het buiten voor de zoveelste keer hoost.


 Tram in Porto  Igreja do Carno, uit de 18e eeuw in rococco stijl gebouw met een paneel uit 1912 van Silvestro Silvestri   Stationshal van Porto Regen in PortoNa het eten halen we de auto op en rijden we de brug Ponte Luis I over naar de andere kant van Porto waar zich de wijnhuizen bevinden en ook veel restaurantjes, hoewel er hiervan ook veel gesloten zijn. We parkeren de auto en nemen het kabelbaantje naar boven om daar verder te lopen naar het monument. We hebben hier een mooi uitzicht op Porto en gelukkig is het nu heel even een beetje droog. Dan wordt het tijd om terug te gaan en we wandeling door via allerlei trapjes en kleine straatjes weer beneden aan bij de waterkant. We stappen in de auto om weer op te warmen en op te drogen want inmiddels regende het alweer volop.
Dan weer terug naar onze blokhut op Camping Convivio, het is al laat en morgen zien we wel verder…


 Kabelbaan  Porto met brug
Dinsdag 10 mei
 Kathedraal in Braga
Het weer ziet er vanmorgen wel beter uit dan gisteren, maar we blijven toch nog een nachtje in ‘onze’ blokhut. Het regende nog wel vanmorgen maar niet meer zo hevig.
We gaan naar Braga om daar de kathedraal te bekijken. Als we door het oude centrum wandelen op weg naar een cache, staan we ineens voor de kathedraal en aangezien het weer regent gaan we hier maar naar binnen. We moeten hier ook een ticket kopen en we gaan eerst de kathedraal bekijken, vervolgens het koor (hier gaat een gids mee omdat dit normaal afgesloten is) en daarna het museum door. Het koor en het orgel zijn erg indrukwekkend. Het museum vinden we minder indrukwekkend, maar is wel bijzonder verwerkt in een nieuwe en moderne aanbouw met veel wit marmer. Als laatste gaan we nog even terug naar binnen om de kleine kapel te bekijken met de graftombes. Toen we daar de eerste keer binnen keken was er een dienst aan de gang en zijn we zachtjes weer vertrokken. Nu kunnen we er rustig rondkijken zonder iemand te storen.
Als we weer buiten komen is het inmiddels droog en proberen we de cache te vinden, maar ook hier hebben we geen succes. We lopen het straatje verder door en gaan aan het eind van de straat bij Tibias de Braga Pastelaria koffie drinken met een heerlijk gebakje. Hierdoor hoeven we geen brood meer te eten. We willen nog de tuinen bezoeken, maar die ingang is via het museum die gesloten is tot twee uur en daar willen we niet op wachten in de regen. We gaan terug naar de auto in de parkeergarage. Als we de parkeergarage uitrijden blijken we op een ondergrondse weg terecht gekomen te zijn en we hebben geen idee waar we zijn als we een eind verder weer boven de grond komen. We rijden de stad uit naar Santuário de Bom Jesus do Monte. Een kerk boven op de berg waar vanaf een bepaald punt allemaal trappen naar toe leiden.
De trappen die naar de top leiden, worden gevormd door 17 terrassen, elk versierd met symbolische fonteinen, standbeelden en andere barokke decoraties die verschillende thema´s hebben. Het is jammer dat alles er zo mistroostig uitziet met die regen.
Herman loopt een keer naar beneden om daar een foto te maken en daarna bekijken we nog even de kerk van binnen, die was sober is in verhouding tot de stijl buiten. Als we weggaan breekt eindelijk de zon even door, heerlijk.


 Santuário de Bom Jesus do Monte  Santuário de Bom Jesus do Monte Santuário de Bom Jesus do MonteWe rijden richting Guimarães, maar gaan nog even kijken bij Citãnia, een Keltische nederzetting Citânia de Briteiros. Men kan de opzet van deze 2000 jaar oude nederzetting nog goed herkennen zoals de stadsmuren, de kleine ronde huizen en de ruimtes voor het vee.
Daarna rijden we door naar Guimarães, we vinden een parkeerplaats vlakbij het historisch centrum en gaan aan de wandel. We weten niet wat het is maar deze stad komt op ons wat onvriendelijk over, misschien komt het door de mensen die we hier zien rondom de parkeerplaats en de winkeltjes, we weten het niet. We lopen wat rond in het centrum op zoek naar een restaurant, maar vinden er geen. Wel genoeg zaken waar we koffie kunnen drinken met broodjes erbij maar niets voor een gewone warme maaltijd. Inmiddels is de lucht goed donker en regent het weer pijpenstelen.
We lopen terug naar de auto en bij een supermercado die we op de heenweg gezien hebben doen we nog snel een paar boodschappen. Dan naar de auto en weer op weg naar de camping.


 Keltische nederzetting Citânia de Briteiros  Keltische nederzetting Citânia de Briteiros Mooie boom bij Keltische nederzetting Citânia de Briteiros  Mooie nog onbekende bloemWoendag 11 mei

Vandaag gaan we toch echt verder en we rekenen de vier nachten in de blokhut af. De eerste nacht mochten we voor de prijs van een tentovernachtingen, maar de rest moeten we de gewone prijs betalen. We betalen in totaal voor die vier nachten 110 euro.
Om half negen vertrekken we van deze super rustige camping, Campismo Convivio, een fijne uitvalsbasis met dit slechte weer. De zon scheen al toen we opstonden en het is al 11 graden. We gaan eerst naar Ponte de Lima, een leuk oud plaatsje aan de rivier de Lima met een mooie oude brug. Als we over de brug lopen komen we weer een heleboel wandelaars tegen, de route Lissabon-Santiago loopt hier blijkbaar ook langs.
We vinden de cache die hier bij de kerk ligt en wandelen door het oude centrum. We vervolgen onze route via het Gêres National Park en we nemen de weg naar Pitões das Júnias. Een erg rustige weg door een mooie omgeving. Het is een oud dorpje op 1100 meter hoogte waar in het dal de ruïne ligt van Monesteir Pitões das Júnias, de ruine van een 12e eeuws klooster waarvan alleen het kerkje nog overeind staat en onderhouden wordt. Een erg mooi en rustig plekje zo hier in deze vallei tussen de bergtoppen. Zojuist scheen daar nog mooi de zon op, maar nu begint het wederom te regenen en we maken de wandeling naar de waterval, een kilometer verderop, maar niet meer. Terug in de auto barst de bui in volle hevigheid los, maar goed dat we niet doorgelopen zijn. Het wordt deze middag ook niet meer droog we rijden door tot Chaves.
In Chaves gaan we naar Parque de Campismo Quinta do Rebentão. Als we een plek vragen voor een tent zegt de allervriendelijkste dame van de receptie dat een tent wel erg koud is en of we niet liever een bungalow willen met dit weer, dat is toch veel comfortabeler? Het kost maat 20 euro en voor een plek voor de tent betalen we anders ongeveer 10 euro. We kiezen voor de bungalow en als we ingeschreven hebben en naar onze bungalow of blokhut rijden komt even later de dame hardlopend naar ons toe met de vraag of het wel in orde is en dat er nog extra dekens liggen voor als het te koud mocht zijn vannacht. Nou het is prima! We hebben een weliswaar kleine bungalow, maar wel met een keukentje met warm water, koelkast, magnetron, eethoekje, klein TV, slaapkamer met een tweepersoons bed en een ruimte met toilet/douche/wastafel. Voor de hut nog een veranda waar je overdekt kunt zitten en de auto kan naast de hut staan en dit alles voor slechts 20 euro per nacht. Wij kunnen vanavond weer binnen zitten, droog en warm terwijl het buiten weer met bakken uit de lucht komt. We gaan dan eerst snel naar de supermarkt om boodschappen te doen voor het avondeten en dan terug om het klaar te maken, het is dan inmiddels half zeven.
Het valt ons op dat er in dit deel van Portugal niet zoveel cactussen en palmbomen meer zijn, maar wel veel meer honden, al dan niet aan de ketting. Het landschap is hier weer anders en we zien ook minder eucalyptusbomen.
GPS: N 41 42.080 W 007 30.035


 Ponte de Lima  Ponte de Lima   Onderweg naar Pitões das Júnias Middeleeuws kerkje  Middeleeuws kerkje Campismo Quinta do RebentãoDonderdag 12 mei

Om 8.45 uur vertrekken we van de camping. We vervolgen weg N103 verder richting Bragança en vinden onderweg een cache. Een mooi route met name vanaf Tronco en ondanks de regenbuien hebben we mooi uitzichten.
Wat opvalt is dat we onderweg in Portugal veel schaapskuddes zien met een herder. Voor Vinhais slaan we even een zijweg in want we moeten nog eten en nu schijnt de zon even. Nou dat was nog geen 10 minuten of de zon was weer weg en er kwamen al weer donkere wolken aan. Dan maar weer verder. In Bragança doen we boodschappen en dan de weg verder naar Spanje door het Parque Natural de Montesinho, richting Puebla de Sanabria. Onderweg slaan we bij Baçal even af om te proberen een multi te vinden. Het is een oud dorp en het meeste ziet er troosteloos uit, inclusief de zwerfhonden. Het kerkje waar we het antwoord voor de cache moeten vinden is ook oud en slechts onderhouden. We vinden het antwoord en de cache, onze eerste multi in Portugal.
 Gespleten rots
We rijden verder nu alleen via een ander weg dan we in gedachten hadden, we dachten dat onze navigatie dezelfde weg vervolgen zou, maar i.p.v. over de N103-7 rijden we nu over de ZA921 Spanje binnen bij Rio de Onor, een klein maar leuk dorpje. Het is een prachtige weg door schitterende natuur, maar ook een erg eenzame weg en we hebben bijna geen benzine meer.
We rijden een Engelse camper voorbij, als we komen te staan komt er dus nog wel iemand achter ons aan. Het viel allemaal weer reuze mee, we halen de eerste benzinepomp in Spanje en hebben dan zelfs nog 3 liter over in de tank. Dat rijdt toch wel weer fijner met een volle tank.
We bekijken waar we vannacht op de camping willen en de campings bij het meer hier vlakbij lijken ons niet zo, waarschijnlijk groot en niet onze smaak.
We rijden verder naar Figueruela de Arriba in de Sierra de la Culebra. Daar vinden we een mooie rustige camping in de stromende regen en we besluiten om toch maar weer een huisje te nemen. Het is 8 graden en het regent veel en hard. Helaas hanteert men hier weer Spaanse prijzen en die liggen hoger dan de afgelopen nacht het geval was. We hebben hier een ruim 5-persoons huisje met 2 slaapkamers met alles erop en eraan, maar nu wel voor 58 euro. Morgen zou het droger worden en we willen dan toch wel weer in de tent slapen.
Als het om een uur of negen droog is gaan we nog even een wandelingetje maken.
Camping Sierra de la Culebra.
GPS: N 41 41.987 W 007 30.060


 Kerkje in Baçal   Klokkentoren van kerkje  Doorkijkje in Baçal  Baçal
Vrijdag 13 mei

Na een hele nacht regen is het vanmorgen droog en om half negen vertrekken we van deze camping. Bij het oude station 'Estación' zijn we gisteren in de regen langs gekomen en we willen er nu even kijken. Er blijkt ook een cache te liggen en nog wel een nieuwe! Dat wisten we niet en we zijn helemaal verbaasd als we een nog lege logrol aantreffen. We zijn de eerste die deze cache vinden, dat is grappig. We kijken er wat rond, Herman vindt dat altijd wel leuk om te bekijken en daarna gaan we verder. Ik zie dat er in het dorpje waar we net langkwamen ook een cache ligt en die is ook nieuw dus ook daar gaan we nog even kijken. Ja hoor, een tweede 'First To Find (FTF)' in Spanje.
Dan vervolgen we onze weg richting Benavente en ik kijk of we onderweg nog leuke caches tegenkomen. In een ander dorpje, Villardeciervos, ligt er ook een en ook deze blijkt nog niet gevonden te zijn. We parkeren de auto en lopen de laatste 350 meter door het dorp, we willen ons niet 'vast' rijden in die smalle straatjes. Het blijkt een oude wasplaats te zijn waar de cache ligt, weer een leuk plekje. Na deze derde cache kwam er een donkere lucht aan, maar pas voorbij León begint het een paar spatjes te regenen.


  Vergane glorie op het oude station  Ooievaars op nest   Bijzondere dennenappelsHet zijn hier weer allemaal leuke oude dorpjes in een bijzonder landschap. Een grote vlakte omgeven door heuvels, het doet ons dat wat denken aan Amerika.
Bij Rionegro del Puente nemen we de snelweg richting Benavente, de AP 71 richting León, de A 231 naar Burgos. Bij Ledigos gaan we van de snelweg af om rustig te kunnen eten. We hebben hier een rustige parkeerplaats waar alleen tientallen Santiago-wandelaars langs komen en een enkele auto.
Door naar Burgos voor boodschappen en dan op de E80 richting San Sebastian weer een flinke bui. Aan de kust bij Deba, zo’n 30 km voor San Sebastian, vinden we een leuke camping met uitzicht op zee en de kliffen, Camping Itxaspe. We betalen 19 euro alles incl. ook elektrisch en wifi. We hebben een mooie plek met uitzicht op zee en op een klif. We horen en zien hier heel veel vogels, het lijkt wel een volliére. We hebben bij aankomst zon en 13 graden en we eten lekker voor de tent. ’s Avonds maken we nog een wandeling naar zee, waar we mooi uitzicht hebben. Na de klim weer naar boven zitten we lekker met een kop koffie voor de tent en tegen 22 uur gaan we naar bed.
GPS: N 43 17.647 W 002 19.790


 Camping Itxaspe  Uitzicht vanaf de camping  Uitzicht op de rotsen tijdens de wandeling


Zaterdag 14 mei

Het is vanmorgen 13 graden en ddroog na weer een nacht met heel veel regen. We vertrekken om 8.15 uur van de camping en pakken de route weer op. We hebben geluk gehad, we zijn nog maar net weg of het begint alweer te spetteren. Onderweg doen we nog een cache bij een leuk Chateau d’Urtubie.
We volgen de snelweg richting Bordeaux en daar voorbij op parkeerplaats Aire N10 Saugon est hebben we gegeten en de cache gedaan, het is hier nu 18 graden maar het voelt frisser aan dan vanmorgen bij het ontbijt. We rijden verder via Portiers en Tours waar we bij afslag 18 de snelweg verlaten naar Seillac (richting Blois). Bij Seillac gaan we naar boerderijcamping 'Ferme de Prunay'. Een rustige camping met ruime en vrije plekken en goed sanitair. We staan hier voor 14,80 incl. warm water, douche en zwembad (geen wifi).
Wat opvalt op deze camping dat er veel mensen zijn met kleine tentjes en veel kleine kinderen.
GPS : N 47 33.219 E 001 10.913


 Chateau d’Urtubie  Boerderijcamping 'Ferme de Prunay'
Zondag 15 mei

Om half acht vertrokken bij 4 graden en een strakblauwe lucht!
We gaan eerst in het dorpje nog een geocache doen niet ver van de camping, deze korte multi is snel gevonden. Dan rijden we richting de Loire en doen nog een paar caches onderweg, een cache vlakbij een camperplek en een brug over de Loire bij Onzain en de laatste in Blois aan de Loire.
Om half tien rijden we verder en pakken we de snelweg richting Parijs, het wordt al meer bewolkt en bij Parijs regent het weer. Gelukkig wordt het voorbij Parijs weer zonniger en 13°. Voorbij Senlis gaan we bij afslag 9 eraf om bij Roberval op een mooi rustig plekje te eten en een cache te doen. Deze cache lijkt verdwenen te zijn, maar een andere, 50 meter verderop, vinden we wel en dan wordt het weer tijd om verder te gaan.
Dan verder via de A1-E5 via Lille, Gent en Antwerpen weer naar Nederland.

Het was weer mooi... (alleen jammer dat het weer wat minder mooi was).


 Kasteeltje bij Onzain  Kunstwerkjes langsde Loire   Laatste piknickplekje bij Roberval
Home / andere reizen


© 1997 - 2024