Baltische Staten en Zweden 2010
    Week 1                 Week 2                 Week 3                 Week 4                 Home / andere reizen


Globale route week 2


Week 2Vrijdag 23 juli

Bauskas Pils Vanmorgen lang geslapen. We hadden nog wat slaap in te halen. Het was een erg warme nacht, de slaapzakken hadden we eigenlijk niet nodig. Dus vanmorgen eerst maar een verkwikkende douche. We leveren de sleutel weer in en dan is het 8.45 uur als we vertrekken is het al 27 graden! We rijden eerst weer naar Bauska, we willen daar het kasteel bezoeken en de daarbij liggende cache vinden. Eerst bekijken we het museum, We blijken zo vroeg de enige bezoekers te zijn. We moeten hier beschermhoezen over de schoenen aan, dat mag ook wel anders blijft er van de houten trappen niet veel over. Daarna bekijken we de rest van het kasteel en gaan we eruit om de cache te zoeken. Om die te kunnen pakken moeten we even wachten tot een visser weg is die net zijn spullen aan het inpakken is. Dan door naar een supermarkt in Bauska. Het rommelt inmiddels aardig, en niet veel later regent het al. Het lijkt maar niet op te houden,
maar misschien rijden we met de bui mee.


Bauskas Pils Bauskas Pils Uitzicht vanaf Bauskas Pils  Cacheplek Bauska Castle


We rijden richting Riga en besluiten eerst een kijkje te nemen bij Riga City camping en als het niets is gaan we in een hotel. De stadscamping aan de Kipsalas iela/Kaiju iela valt mee, er is een klein grasveld speciaal voor tenten en het is toch maar voor één nacht morgen gaan we weer verder, we betalen hier 12 euro (5 voor tent, 2,50 p.p.). Het blijkt de camping met, tot nu toe, het meeste en schoonste sanitaire voorzieningen te zijn. Het voordeel is dat hier 24 uur bewaking is, dus dat we onze auto met alles erin hier ook veilig achter kunnen laten in deze grote stad. De receptie geeft volop informatie en er is drinken te koop, tevens kan men hier wassen en internetten ook is er wifi (tegen betaling). Voor een bezoek aan de stad een prima slaapplaats. Deze citycamping niet te verwarren met Kempinggas Riga die 200 meter ervoor ligt en meer een parkeerplaats is langs de weg.
We zetten de tent op en gaan de stad in. We bekijken van alles, we winkelen wat en gaan lekker uit eten. Enkele voorbeelden van wat we bekeken hebben; Doma Laukums, de Dom van Riga, de grootste kathedraal in de Baltische staten, we konden er helaas niet in omdat er een concert gegeven werd en wij geen toegangskaarten hadden. De bouw hiervan begon in de 13e eeuw toen Letland door christelijke Duitse ridders was bezet.
De "Drie Broers" aan de Pils Iela, de drie stenen huizen zijn gebouwd in verschillende middeleeuwse architectonische stijlen en liggen naast elkaar, de witte broer op nr 17 dateert uit de 15e eeuw, de twee andere uit de 17e en de 18e eeuw . De markt met de vele kraampjes. De kerk van de Heilige Petrus, Het Melngalvju ofwel "Het Huis van de broedercshap van de Zwarthoofden" een gilde van koopmannen uit de 13e eeuw.De "Sapju Dievmates Katolu Baznica Catholic Church"ofwel de katholieke kerk vlak naast het kasteel van Riga. Na het eten lopen we nog verder rond te kijken, het oude centrum valt ons alles mee, veel mooie gebouwen in Jugensstil en leuke straatjes. Deze stad is zeker een bezoek waard.


Baudiet Nesteidzoties tea house Kunst op straat  Muurschildering aan de Doma Laukums Dom van Riga


 Huis van de broedercshap van de Zwarthoofden Huis van de broedercshap van de Zwarthoofden Huis van de broedercshap van de Zwarthoofden  Plein voor het Huis v.d. Broderschap van de Zwarthoofden met erachter de kerk v.d. Heilige Petrus


De Drie Broers Katholieke kerk Muurschildering onderweg in Riga Klik hier voor een grote foto


Vansubrug We wilden al niet te laat terug omdat we ook nog een stuk terug moeten lopen o.a. de lange Vansubrug over, over de Daugava, en als Herman opmerkt dat er een erg donkere en dreigende lucht aan komt besluiten we dat het beter is om maar direct terug te gaan. Dat is niet verkeerd geweest, net als we bij de tent zijn (20.00 uur) begint het te regenen. We zitten nog even buiten, maar gaan dan toch maar de tent in om droog te blijven. Om goed 22.00 uur is het ergste voorbij en regent het nog licht, we zitten nog even buiten met de laptop en gaan dan naar bed. Het is hier, net als in Litouwen en Estland, een uur later dan in Nederland.


Riga Citycamping Riga Citycamping
                                                        Tentenveld met uitzicht op...                            ...Riga Citycamping


Zaterdag 24 juli

 Op zoek naar de cache De lucht ziet er weer dreigend uit en terwjil de koffie loopt ruimen we de tent vast op. Dat is maar goed ook want als we aan ons ontbijt zitten met de koffie breekt ineens een forse bui los, dan is die achterklep toch weer een handig afdakje om te schuilen. Deze bui duurt gelukkig niet zo lang. We gaan dan naar een cache die hier in de buurt zou moeten liggen, bij een oude houten brug 3 km van de camping, maar we vinden hem niet. We rijden naar Sigulda en doen daar inkopen. We bezoeken daar de het oude kasteel Turaida uit de 12e eeuw met museum, maar de rest van het park laten we voor wat het is. Het is gewoonweg té warm, het is weer 32 graden en erg vochtig. Eugeni heeft erg veel last van de warmte. We eten hier ons brood en zien het derde bruidspaar van vandaag. Trouwen is hot in de Baltische Staten lijkt het, we hebben nog nooit zoveel bruidsparen gezien in zo'n korte tijd.


 Kasteelruïne Sigulda Kasteel Turaida  Kasteel Turaida  Museumstuk...
    Kasteelruïne Sigulda                           Kasteel Turaida                                      Kasteel Turaida                                          


Dan rijden we door naar Raiskuma ten westen van Cesis. We willen daar op camping Apelkarns maar hebben moeite het te vinden aangezien we met het coördinaat uit het campinggidsje heel ergens anders uitkomen. Onderweg krijgen we nog een berichtje van thuis dat onze cv het niet meer doet en water lekt. Hoe kan dat nu, hij heeft net voor de vakantie een onderhoudsbeurt gehad? Gelukkig lijkt het snel opgelost als de monteur er is, een koppeling kapot waardoor een printplaat nat is geworden. De printplaat wordt maandag vervangen. Maar goed dat het geen winter is, een heel weekend zonder verwarming en warm water. Nu is het zonder warm water alleen al vervelend genoeg. Zoiets zou toch direct gemaakt moeten kunnen worden. Het is wel frappant, onze vorige ketel hebben we 23 jaar gehad zonder problemen en door Herman zelf onderhouden, en eze nieuwe, modernere ketel met onderhoudscontract heeft in de afgelopen vijf jaar al menig keer problemen gegeven. Uiteindelijk vinden we de camping toch op het adres en als we in de buurt komen staat het zowaar ook nog aangegeven. Het is een erg mooie, rustige camping met keurig sanitair, zelfs met een complete keuken met koel/vriescombinatie. De erg vriendelijke eigenaar heeft mooie, voor ons bekende, foto’s van Noorwegen in zijn kantoortje hangen wat meteen gespreksstof is. We krijgen even later vast een kaart met campings van Estland mee, we betalen hier incl. wifi en eventueel te gebruiken elektrisch 14 euro. We luieren wat op de camping.
Onze tent blijkt een erge aantrekkingskracht te hebben op vliegende mieren, tegen de tij dat het donker werd waren ze weer verdwenen. We hebben dit nog een paar keer gehad in deze vakantie.


Camping Apelkarns Camping Apelkarns  Vliegende mieren op de tent
        Camping Apelkarns                                                       Camping Apelkarns                                                      Vliegende mieren op de tent

Zondag 25 juli

Na de gebruikelijke ochtendrituelen vertrekken we om 7.45 uur van de camping, op weg naar de cache 'Rucamavots/Red cliffs'. Een mooie wandeling door een mooi stuk natuur, onderweg komen we mensen tegen die water halen. Er blijkt hier een soort bron te zijn met erg goed water, wat de mensen uit de hele omgeving hier met watertankjes komen halen. Eenmaal terug bij de auto pakken ook wij onze flessen en vullen ze met lekker koud water.


 Onderweg naar Red cliffs  Rucamavots/Red cliffs  Rucamavots/Red cliffs  De bron
    Onderweg naar Red cliffs                     Rucamavots/Red cliffs                                                                                    De bron


We rijden verder naar de cache 'Mirror Lakes'. Wederom een mooie wandeling door een mooi gebied waarbij we ook de cache vinden.
Dan rijden we door naar Cesis voor boodschappen en we bezoeken het kasteel en het stadje. De caches hier vinden we niet op één na (de oude brouwerij), het is er ook te druk voor.


 Onderweg naar Mirror lake  Mirror lake Kasteel Cesis   Kasteel Cesis
    Onderweg naar Mirror lake                Mirror lake                                           Kasteel Cesis                                          Kasteel Cesis


Onderweg eten we brood op een parkeerplaats en rijden verder om bij Valka/Valgra de grens met Estland. In Valgra pinnen we Estse kronen en rijden door naar Vöru in het oosten van Estland. Ten noorden van Valgra bezoeken we manor of Hummuli. Hier zou een cache liggen die we thuis al opgelost hebben. We hebben hier met de eigenaar contact over gehad, de cache was verdwenen en hij had de cache net voor onze vakantie teruggeplaatst. We hebben een tijd gezocht, maar niets gevonden. De cache blijkt wederom verdwenen te zijn, hoorden we later van de eigenaar. Het huis was wel mooi en we vonden hier weer een ringslang.
 Klik hier voor een grote foto In Vöru staan we op hotel/camping 'Kubija'. Nu ja, camping. Het is een hotel met een grasveld ervoor en daar staan we met de tent samen met een camper uit Finland. We gebruiken het toilet en de douche in het hotel. De meest luxe douche die we deze vakantie gehad hebben, wij hebben sauna Anabelle. De ruimte waar je binnen komt heeft een tafel met een zitbank, een spiegel en föhn. De volgende deur geeft toegang tot een ruime douche met een deur naar de sauna en een deur naar het toilet. Het hotel wordt hoofdzakelijk bevolkt door mensen uit Estland en Rusland, aan de auto's te zien die ervoor staan. We betalen hier omgerekend 9,60 euro. Op het terras van het hotel hebben we gratis wifi.


 Manor of Hummuli  Ringslang  Hotel/camping 'Kubija'  Hotel/camping 'Kubija'
    Manor of Hummuli                               Ringslang                                               Hotel/camping 'Kubija'                        Hotel/camping 'Kubija'Maandag 26 juli

We maken vanmorgen eerst nog gebruik te hebben gemaakt ‘onze’ douche; sauna Anabella. We kijken nog snel even naar de mail en rijden dan door naar Hanikase voor een cache bij een oude school, verder naar Värska tegen de Russische grens aan. Afgezien van de grote, doorgaande, wegen, zijn de meeste wegen niet geasfalteerd, maar onverhard, gravel. Hier in Värska valt niets te beleven behalve het museum en we gaan verder richting Pölva waarbij we onderweg bij Usinitsa tsässon aan een beschutte picknickset brood eten, bij wat blijkt, een piepklein kerkje te zijn We zagen een bordje met het teken dat er iets bezienswaardigs is, maar aan de naam die erbij staat kunnen we niet afleiden wat het is. Het is dus steeds weer een verrassing waar je uit komt. We vervolgen onze weg weer richting Pölva, maar stoppen onderweg bij 'Vöhandu Joë Urgoru Malkarade'aan de rivier de Vöhandu om een cache te zoeken én te vinden. Ook dit gebied is erg mooi. Verder en voorbij Polva gaan we naar de vallei v.d. Ahja, naar Taevâskoja en Kidjärve. We wandelen hier o.a. naar Merioone Spring, het is een erg mooi gebied.


 Picknickplek bij Usinitsa tsässon  Klik hier voor een grote foto Klik hier voor een grote foto  Klik hier voor een grote foto
    Picknickplek bij Usinitsa Kapel                                                                          Vöhandu Joë Urgoru Malkarade


 Klik hier voor een grote foto Klik hier voor een grote foto Klik hier voor een grote foto  Klik hier voor een grote foto
    Vöhandu Joë Urgoru Malkarade


We rijden niet door naar Evja zoals we van plan waren, maar zetten hier de tent op op 'camping Taevâskoja Salamaal On' op coördinaat N58° 06.309 E027 ° 02.377. We eten een rijstschotel met pindasaus en doen de was en de afwas. Daarna gaan we naar het Road museum om de daarbij gelegen cache 'Maantemuuseumi/Road museum' ook te vinden. Het museum blijkt gesloten op maandag, maar we kunnen wel de buitenboel bekijken, het ziet er wel grappig uit. De cache vinden we niet, de aanwijzing is ons niet helemaal duidelijk en het is er te druk met mensen die er bezig zijn met filmopnames. We rijden weer naar Pölva en kijken daar nog rond, dan weer terug naar de camping, koffietijd. Vanmiddag toen we hier aankwamen was het hier heerlijk stil, zodat je de vogels hoort fluiten.
Toen we na het eten weggingen was er een jeugdgroep met harde muziek, we hoopten dat dat bij terugkomst afgelopen of zachter zou zijn, niet dus. We zitten bij de receptie buiten op een picknickset op internet (bij de tent hebben we geen wifi) en ergeren ons aan de muziek, niet alleen het volume, maar ook de tekst; 'fuck' hier en 'fuck' daar en 'show me your vagina' and 'women belong in the kitchen', ggrrr'. De leeftijd van de groep schatten we op een jaar of 16. Als we het er met elkaar over hebben komt er een 'oudere jongere' langs en vraagt of wij last hebben van de muziek van 'zijn' jeugdgroep. Wij; "nou ja, als het vannacht maar niet zo doorgaat". Nee, nee, als jullie naar de tent gaan (wij zijn de enige kampeerders) zeg het maar, dan gaat het zachter. Het blijkt een Engelsman te zijn, die hier in Estland woont, en is met een jeugdgroep uit het noorden van Estland hier op ‘vakantie’ is in het kader van een soort uitwisselingsprogramma, en ze hebben vandaag een kanotocht gedaan.


 Maantemuuseumi/Road museum Maantemuuseumi/Road museum Maantemuuseumi/Road museum Camping Taevâskoja Salamaal On
    Maantemuuseumi/Road museum                                                                                                                                      Camping Taevâskoja Salamaal OnDinsdag 27 juli

Pechdag!  Klik hier voor een grote foto
We zijn vroeg op maar de douches zijn op slot. Bij het kleine wastafeltje in de wc gewassen en water gehaald. Als we om 7.15 uur kant en klaar zijn, moeten we nog wachten omdat we ook nog niet in de keuken kunnen en daar liggen onze koelelementen nog in de vriezer. We lezen wat en wachten zo tot 8.15 uur, dan besluiten we toch nog maar de cache te gaan doen die we gisteren hebben laten liggen,
we hadden toen in de warmte geen zin meer om nog terug te lopen. Herman controleert nog even de hoogte van de koelvloeistof van de auto. Die was voor de vakantie in peil gezakt en dat moet dus in de gaten gehouden worden. Ook nu blijkt het weer gezakt en zullen we wat moeten kopen om het bij te vullen. Nu vroeg in de ochtend is het nog lekker om wat te doen en vinden we de cache na een korte wandeling en gaan daarna rustig terug naar de camping. Om 9 uur komen we het terrein weer op gelijk met de medewerkster van de camping. Volgens haar heeft iemand van de groep waarschijnlijk de deur op slot gedaan. Hadden we dat maar geweten.
We rijden dan eindelijk van de camping weg richting Tartu, onderweg willen we nog een cache doen maar we komen uit in de tuin bij een woonhuis, deze laten we maar zitten, daar gaan we niet zoeken. We rijden door naar Tartu en halen broodjes, melk, .e.d. en zoeken een winkel waar koelvloeistof ofwel in het Ests ‘Jahutusvedelik’ verkocht wordt. We gaan eerst naar een cache vlakbij een uitkijktoren, maar die vinden we niet en dan gaan we terug naar Tartu op zoek naar een groot winkelcentrum en die vinden we! 'IJsbaan' in winkelcentrum
We parkeren de auto en lopen de Handyman binnen, we zien niet wat we hebben moeten en vragen het even bij de kassa. We vertellen wat we hebben moeten en laten het briefje zien waar we 'Jahutusvredelik' opgeschreven hebben (we zullen het anders toch wel niet goed uitspreken). Er blijken nog 2 flessen van een liter te zijn en we kopen ze beide. Dan gaan we het grote winkelcentrum aan de overkant binnen, lekker koel. Het eerste wat we zien is een ijsbaan! Kinderen zijn hier aan het oefenen voor kunstschaatsen terwijl het buiten 33 graden is. We hebben het helemaal gehad met die warmte en de vochtigheid. Regen is niet leuk, maar elke dat 30-33 graden en een hoge luchtvochtigheid is ook niet fijn. Het ontneemt je je energie en je wordt er doodmoe van. We bewonderen de kunst van het schaatsen even en gaan dan nog wat winkelen. We laten ons niet verleiden door de vele eetgelegenheden die hier zijn, want we hebben lekkere verse broodjes in de auto. Het is al begin van de middag als we naar de auto gaan waarvan de motor nu wel een beetje afgekoeld is. Herman vult de koelvloeistof bij, beide liters gaan erin.
We rijden naar het centrum om nog iets van het oude Tartu te zien. We bekijken het mooie gemeentehuis en het plein ervoor, de universiteit en lopen de Toomeheuvel op om het oude observatorium te zien en de ruïne van de kathedraal, ook hebben we uitzicht over het oude centrum. Daarna lopen we langzaam terug naar de auto. Volgend probleem: als we weg willen rijden, start de auto niet. Hij doet helemaal niets, dat hebben we nog nooit gehad. De accu kan het niet zijn, want de koelbox doet het nog wel. Eugeni drukt de auto een keer aan.., niets. Herman drukt een keer aan.., ook niets. Dan maar weer achteruit op het parkeerplekje. Eugeni start nog een keer en hij start weer! Gelukkig! De auto loopt niet meer zo lekker als hij altijd gedaan heeft en dat baart ons wel zorgen. We gaan een schaduwplek buiten de stad opzoeken om onze broodjes te eten. Net als we daar zijn geeft Tomtom problemen. Nu dat weer! Herman gaat achter de auto in de schaduw zitten om te proberen Tomtom weer aan de praat te krijgen en het lukt hem gelukkig ook. Als we de buik weer vol hebben gaan we verder op weg naar een cache, totdat Herman ontdekt dat het pennetje van de telefoon/mda er niet meer is. Dan moet die op het bospad liggen, snel omgekeerd en terug gereden. Ja hoor hij ligt er nog op het plekje waar Herman gezeten heeft. Herman controleert nog eens de koelwatervloeistof en deze lijkt al veel gezakt te zijn. We gaan terug naar Tartu en zoeken een garage op. We leggen het probleem voor maar de man kan er zo niets aan ontdekken, er lekt nergens zichtbaar iets. Misschien dat er nog niet genoeg bijgevuld was oppert de man. Hij vult nog een fles bij en wij nemen een reservefles mee in de auto. Op hoop van zegen. Dit gesprek voerden we hoofdzakelijk met handen en voeten want de man sprak zo goed als geen Engels (ook geen Duits of Frans) en wij geen Ests of Russisch.


Putdeksel Tartu  Het raadhuis van Tartu Beeld van de dansende studenten Ruïne van de kathedraal
    Putdeksel Tartu                                              Het raadhuis van Tartu                              Dansende studenten                Ruïne van de kathedraalHerman, is voor zover hij weet, gisteren in zijn voet geprikt door een mug, maar nu is zijn voet helemaal opgezwollen! Een pluspuntje voor vandaag is; een berichtje van thuis dat de CV ketel het weer doet, er kan weer warm gedoucht worden. We besluiten niet alles meer te doen in Estland wat we van plan waren. We voelen ons nu toch onzeker wat betreft de auto. We zoeken een camping en de eerste die we tegenkomen is camping 'Peerna Turismitalu' bij Valma aan het meer 'Vörtsjärv'. Een kleine eenvoudige camping aan het grote meer met een droogtoilet, douche, lekker koud drinkwater en dat alles voor 6 euro. We staan hier met slechts twee tenten. Als we de tent opgezet hebben gaan we eerst lekker zwemmen in het meer om wat bij te komen/af te koelen. Het water is heerlijk van temperatuur. Daarna gaan we op ons gemak eten maken. ’s Avonds blijkt Herman zijn voet gelukkig al weer iets minder dik te zijn. Het is hier heerlijk rustig.


 Camping 'Peerna Turismitalu' Meer Vörtsjärv
                                                        Camping 'Peerna Turismitalu'                            Meer Vörtsjärv


Woensdag 28 juli

We staan om 7 uur op. Deze 'camping' leek in eerste instantie wat sjofeltjes, maar valt toch alles mee, een keurig, weliswaar, droogtoilet en een goede, schone douche. Om 8.15 uur vertrekken we dan toch maar weer, na ons ontbijt in alle rust genoten te hebben. We maken ons ernstige zorgen over de auto, of we Nederland er nog wel mee halen. We rijden rechtstreeks naar Tallinn, kopen onderweg weer twee liter koelvloeistof bij, want het is alweer 'verdwenen'. Ook merken we dat er witte rook/damp uit de uitlaat komt. Al met al geen geeft dat geen geruststellend gevoel. Rond half twaalf zijn we bij Tallinn en gaan we op zoek naar de haven om een terminal te vinden waar de boot naar Stockholm vertrekt. Ter plekke herkennen we Tjallink als de maatschappij die ook op Stockholm vaart.
We parkeren de auto voor de terminal en gaan op zoek naar een incheckbalie. Het is er redelijk druk en als we vragen voor een overtocht voor vandaag voor een auto en een tweepersoons buitenhut hebben we geluk, er is er nog net eentje vrij. Die is voor ons, een beetje geluk moet je zo nu en dan ook hebben. Het inschepen kan vanaf 16.00 uur en de boot vertrekt om 18.00 uur waarna we dan morgenochtend om 10.00 uur in Stockholm aankomen. Prima, gereserveerd, betaald, wij kunnen vanvond mee. Nu hoeven we niet eerst via Finland, Helsinki of Turku, dat scheelt weer een stuk rijden en dat doen we nu liever niet. We laten de auto op de parkeerplaats staan, markeren in de gps het punt waar we de auto geparkeerd hebben en gaan Tallinn in. Eugeni dacht al dat ze Tallinn niet zou zien. Dat we net de bijzonderheden die we het liefst wilden zien allemaal zouden missen, maar gelukkig Tallinn niet. We lopen naar het oude centrum, dat is vanaf de haven prima te doen.
Een deel van de stad is gebouwd op de Domberg of Toompea. Hier hebben achtereenvolgens de Denen en de Duitsers een burcht gesticht. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op de heuvel is Pikk Hermann of Lange Herman. Dit is met zijn 48 meter de grootste van de drie overgebleven torens van de oude burcht, uit de 14de eeuw. Hier is ook de impossante Alexander Nevski-kathedraal te zien met een prachtig interieur. Op het Raadhuisplein staat uiteraard het Raadhuis (Raekoda). Op de achthoekige toren, aan de oostkant van het raadhuis, staat Oude Thomas, een windvaan. Oude Thomas is één van de stadshelden. Ook staat op het plein de Raeapteek of Raadhuisapoheek, en van de oudste, (al meer dan 600 jaar), nog bestaande apotheken van Europa.
We doen onderweg nog een cache, onze laatste in Estland, bij Old Thomas bij het Raadhuisplein.


Klik hier voor een grote foto  Klik hier voor een grote foto Klik hier voor een grote foto  Kerk van de Heilige Geest  Oudste klok van Tallinn op de Kerk van de Heilige Geest


 Klik hier voor een grote foto  Toomkirik of Koepelkerk Klik hier voor een grote foto Raadhuisplein  Raeapteek of Raadhuisapoheek


 Reakoda of Raadhuis Alexander Nevski-kathedraal  Pikk Hermann met Toompeakasteel waarin het parlements zetelt  Pikk Hermann of Lange Herman  Stadsmuur Uitzicht op Tallinn vanaf uitkijkpunt Patkuli


Om goed half vier zijn we terug op de parkeerplaats en bekijken wat we mee moeten hebben aan boord. We stappen in en dan wil de auto weer niet starten' Herman drukt hem de parkeerhaven uit en dan komt er al een Fin aan om te helpen, samen proberen ze hem aan te drukken, maar weer helemaal niets. Hij bedankt de Fin voor de hulp en Eugeni start nog een keer en hij start weer. Nu niet meer uitzetten voor we op de boot zijn. Morgenochtend zien we wel weer verder. We gaan aan boord en hebben weer een keurige 4-persoons hut met een 3 bedden en een bed/bank. Zo, met een bed/bank, hebben we het nog niet eerder gehad. Ook hebben we weer een keurige toilet-/douchruimte met wastafel en we hebben hier zelfs televisie in de hut, dat hebben we ook nog niet eerder gehad. We frissen ons even op en gaan dan aan boord rondkijken. Wát een verschil met de overtocht naar Litouwen met DFDS Lisco, Tallink is vergelijkbaar met Stenaline, misschien nog wel iets mooier.
In tegenstellig tot het schip van DFDS Lisco waar we alleen een heel klein buffet-restaurantje hadden, hebben we hier o.a. een bar, filmzaal waar later livemuziek (band) is, bar met (piano-) livemuziek, nog een restaurant, groot buffet restaurant, bar op zonnedek, ruimtes met gokmachines, kinderspeelplaats, winkel met geurtjes, boutique met leuke hebbedingen en een supermarkt.  Aan dek van de Baltic Queen na vertrek uit Tallinn Het hele schip is ruimer, luxer, heeft 10 verdiepingen en is hoofdzakelijk op passagiersvervoer ingesteld i.p.v. vrachtverkeer.
We hebben niet meer zoveel Ests geld en aan Zweeds geld alleen maar het kleingeld dat we over hadden van een vorige vakantie. We komen langs het buffet restaurant en vragen of er nog plaats is en of we met creditcard kunnen betalen. De creditcard is geen probleem en we kunnen nog reserveren, dit dus maar meteen gedaan. Om half zes kunnen we aan tafel, fijn. Om zes uur varen we de haven van Tallinn uit, voor ons een beetje met gemengde gevoelens. We lopen wat rond en kijken hier en daar en kopen wat te drinken om mee te nemen naar de hut. 's Avonds lopen we nog een keer het schip rond en luisteren even naar de band in de bar, kijken even buiten en gaan dan weer naar onze hut.


 Met de Baltic Queen naar Stockholm  Met de Baltic Queen naar Stockholm  Met de Baltic Queen naar Stockholm  Met de Baltic Queen naar StockholmDonderdag 29 juli

We hebben goed geslapen, wel waren we allebei om half vier wakker door een ander geluid van het schip, het bleek dat het schip bezig was met aanleggen bij Mariahammn. We kijken even naar buiten en zien mensen aan boord komen vanaf het eiland. Om tegen zeven uur zijn we weer wakker en gaan douchen. Om half acht zou de ontbijtzaal open zijn en tegen die tijd lopen we daar heen. We betalen bij de balie en kunnen gaan eten. We ontbijten uitgebreid met verschillende broodjes en soorten brood en crackers, eieren, worstjes, yoghurt, koffie, thee, sinasappelsap, en nog veel meer. Daaarna gaan we nog even aan dek kijken en pakken in onze hut onze rugzak weer in. We wachten tot aankomst aan dek. Het is zwaarbewolkt en het wordt steeds neveliger/miezeriger. Om 10 uur komen we aan in Stockholm, het weer is er een stuk minder mooi.


Onderweg   Eilandjes bij ZwedenWe willen de auto starten en na een paar keer proberen start de motor dan toch en rijden we van boord. In één file rijden we van boord en de eerste grotere parkeerplaats stoppen we om de ANWB te bellen. Zij geven ons het adres van een Opel garage Svenka Bil (Esbogatan 8, 16482 Stockholm) waar we heen kunnen om er naar te laten kijken. Daarna weer contact opnemen met de ANWB. Het is 16 km rijden en het eerste stuk in file door de verkeerslichten en de drukte in de stad. Eindelijk zijn we er dan en gaan we naar de werkplaats van het Opel gedeelte van het bedrijf.
We leggen ons probleem voor en de man loopt met ons mee om te kijken. Hij denkt dat de kans groot is dat de koppakking lek is, maar om dat te weten moet hij eigenlijk een check doen en daar hebben ze vandaag geen tijd voor en morgen waarschijnlijk ook niet. Dat zou dan volgende week worden, maar een andere garage vlakbij (ook onderdeel van het bedrijf) heeft misschien wel tijd. Hij gaat bellen en ze blijken in de dagploeg geen tijd te hebben, maar misschien wel de avondploeg, maar dat weet hij pas aan het eind van de middag. We bellen de ANWB en leggen het voor, het wordt doorgegeven aan een collega in Den Haag en die gaat contact opnemen met de garage over de prognose. Áls er een check gedaan wordt zal dat dan op zijn vroegst volgende week kunnen. Om één uur hebben we nog niets gehoord. Zo bellen we nog een paar keer over en weer met de ANWB tot we uiteindelijk om 16.00 uur horen dat onze auto hier zeker de eerste tien dagen niet gerepaeerd kan worden omdat het te druk is en vakantietijd is.
De ANWB stelt voor de auto te repatrieren naar Nederland en dat er voor ons vervangend vervoer komt. We maken duidelijk dat we op rondreis zijn en een kampeeruitrusting in de auto hebben met tafel en stoeltjes, tent, e.d. en dat we dus wel een ruimte auto nodig hebben. Nu is het zo het dat bij de garage waar we zijn een Avis kantoortje zit en we hebben al geïnformeerd of ze auto’s beschikbaar hebben. We regelen de papierboel om onze auto achter te laten en geven een sleutel af aan de garagehouder. Door een misverstand hebben we om half zes nog niets gehoord over de huurauto en bellen we nogmaals met Den Haag, het is maar goed dat we niet prepaid bellen, dan waren we allang door ons beltegoed heen geweest. We mogen de auto zelf regelen bij Avis en de rekening declareren bij de ANWB als we thuis zijn. Prima, maar er moet nu wel een borg betaald worden van 2000 euro als we de auto mee naar Nederland willen nemen. Het is zes uur en de zaak gaat sluiten, we krijgen een auto mee voor Zweden en moeten morgen regelen dat we ermee naar Nederland mogen.
We kunnen weer verder en weg uit de garage. De ANWB belt nog hierover.
Het heeft hier de hele dag geregend en als we buiten komen regent het nog. We rennen in onze korte(re) broeken buiten op zoek naar de auto en stappen snel in. Wel moeten we nog snel, voordat het hek waarachter onze auto staat gesloten wordt, onze spullen overpakken in de huurauto, een Opel Insigna combi 2.8 turbo. In de stromende regen proppen we alles in de andere auto, die toch niet zo handig is als onze eigen stationwagen, maar hij rijdt wel veel beter! We hadden niet verwacht dat de auto nog gerepatrieërd zou worden gezien het bouwjaar van de auto, 1995. De monteur van de garage zei ook dat dit type, Opel Astra club station, hele goede auto's waren geweest. Dit is dan ook ons eerste probleem met de auto in al die jaren. We hebben geen zin om nu in de regen de tent op te zetten en besluiten dat we vanavond maar een hotel nemen. Maar ja, de vraag is waar gaan we heen? We willen niet in Stockholm centrum, dat is waarschijnlijk schrikbarend duur. We zoeken in Tomtom naar hotels en vinden een Best Western niet ver hier vandaan. Laten we dat maar doen, die hotels waren in Amerika ook goed… Ter plekke aangekomen is het er wel erg rustig, blijkt het hotel in juli en augustus gesloten te zijn. Nu dat weer! We zoeken een andere dichtbij en dat wordt het Scandic hotel in Talby t.n.v. Stockholm. Ze hebben geen gewone tweepersoons kamers meer alleen nog een kamer met een smal bed van 140 cm en dat mogen we met korting hebben. Prima! We willen niet verder zoeken en in zo’n 'smal' bed slapen we thuis al dertig jaar en in de camper was het bed zelfs nog smaller. Het is maar wat je gewend bent.
We vragen waar in de buurt een bankautomaat is want we zijn er nog niet aan toe gekomen om te pinnen. Als we terug zijn nemen we meteen een lange broek mee uit de auto en gaan ons in de kamer omkleden. Dan wordt het tijd voor een maaltijd, want na het, gelukkig, stevige ontbijt van vanmorgen hebben we niets anders meer gehad dan koffie bij de garage. We hebben hier gratis wifi, dus op skype 'even' bijgepraat met Marloes en Wilco, dit verslag bijgewerkt en dan is het welletjes voor vandaag. Morgen bekijken we wel wat we verder gaan doen. We kunnen hier in Zweden nog twee weken vakantie houden.
Finland moet dan maar wachten tot volgend jaar of zo.Lees verder bij week 3

    Week 1                 Week 2                 Week 3                 Week 4                 Home / andere reizen
Drakenkop aan het Raadhuis Klik hier voor een grote foto Brievenbus en cacheplek Raadhuisplein  Klik hier voor een grote foto


© 1997 - 2024